Digital school systems logotyp

Möt ett av DSS tre dotterbolag: Logometrica 

Inom moderbolaget Digital School Systems (DSS) finns bland annat det norskgrundade företaget Logometrica, som erbjuder mjukvaran Logos. Logos är ett verktyg som hjälper lärare, specialpedagoger och logopeder att utvärdera elevers läsförmåga, samt att diagnostisera dyslexi. Bolaget grundades 1999 och efter 23 år valde familjeföretaget att bli en del av DSS. Här kan du läsa om resan dit.

Läraren som blev professor och entreprenör 

Logometrica är ett familjeföretag långt ut i fingerspetsarna. Grundare Torleiv Høien är läraren som efter en dialog med en elev med lässvårigheter fick upp ögonen för dyslexi och bestämde sig för att bli forskare, och så småningom professor i pedagogik. Hans arbete ledde till nya teorier om vad som orsakar dyslexi och tillsammans med sin son och sina två döttrar lade han grunden för det som skulle bli Logometrica. De bestämde sig för att utveckla ett testbatteri med syfte att hjälpa logopeder och specialpedagoger att identifiera lässvårigheter och att diagnostisera dyslexi.  

1999 lanserades föregångaren till vad som skulle bli Logos och 2004 blev dagens Logos tillgängligt för den norska marknaden. Ett par år senare såg man ett behov av en svensk version och arbetet med att anpassa verktyget till svenska påbörjades. 

Onlineversion genererade tillväxt  

Den första versionen av Logos var en Windows-applikation. För att göra verktyget mer användarvänligt och interaktivt beslutade man att utveckla en helt ny webbaserad version. Det var en komplex utvecklingsprocess som tog många år. Efter många tester lanserades webbversionen i Norge december 2020, och i Sverige april 2021. Specialpedagoger och logopeder fick en ännu bättre produkt med uppdaterat innehåll och nya funktioner. Att få Logos online satte rejäl fart på tillväxten, framförallt i Norge. 

Började fundera på försäljning av bolaget 

Trots att tillväxten tog fart gick inte försäljningen på svenska marknaden i samma takt som i Norge. Analysen var bland annat att man saknade närvaro i Sverige och familjen Høien såg ett behov av att ha en person på plats.  

Samtidigt fick man insikten att det i resten av Europa och USA saknas riktigt bra verktyg för att kartlägga och diagnostisera dyslexi. Med sitt långsiktiga engagemang började man fundera på om en ny affärspartner kunde hjälpa till med en expansion på såväl den svenska marknaden som internationellt. Man påbörjade processen att söka ett stort bolag med mer resurser som var intresserade av att köpa Logometrica. 

Flera bud och valet föll på DSS 

Med hjälp av Den Norske Bank fick familjen Høien flera bud på bolaget, och valet föll tillslut på DSS och Pamir Partners, huvudägare i DSS. Torleivs son, Torgeir Høien som idag är vd på Logometrica och driver företaget tillsammans med sina två systrar, berättar:  

– Utöver den ekonomiska aspekten fick vi stort förtroende både för Pamir och DSS. Personkemin stämde mellan oss och Rikard Brattberger och Magnus Berglind, som leder Pamir, och med Hernán Ruiz, som är vd för DSS. De delade vår syn på långsiktighet vilket var viktigt eftersom jag och mina systrar inte hade några planer på att sluta jobba operativt i bolaget. Vi föll för deras affärsmodell och plan för att vinna marknadsandelar i Sverige på kort sikt, och internationellt på längre sikt.  

DSS har levererat enligt plan och hållit vad som utlovats 

Torgeir säger att det är enkelt att vara en del av DSS. Det finns en öppenhet och transparens som förenklar samarbetet. Det som utlovats av DSS och huvudägaren Pamir har infriats. Torgeir anser att samarbetet är fruktsamt och fungerar mycket bra. 

Något som snabbt kom på plats var närvaron på den svenska marknaden och man rekryterade en nyckelperson med uppgift att anpassa och skapa nytt material för svenska användare. Med rätt bakgrund som logoped och specialpedagog är personen ett viktigt bollplank och stöd för Logos svenska användare. All marknadsföring och kommunikation tas fram lokalt och det finns en helt annan tillgänglighet och närhet till skolor, kommuner och logopedmottagningar runt om i Sverige. Nu finns rätt förutsättningar på plats för att växa snabbare på den svenska marknaden.  

Framtidshopp för företaget, och framförallt för barn med dyslexi 

Torgeir hoppas och tror att det goda samarbetet mellan familjen och DSS ska fortsätta länge. Tillsammans jobbar man hårt för att öka både medvetenheten om dyslexi och försäljningen av Logos. Han förklarar: 

– Vi kommer aldrig sluta utveckla och förbättra Logos. Om 2–3 år planerar vi att lansera en ny version av Logos, och vem vet hur många versioner det blir. Så länge behov, forskning och teknik går framåt, kommer vi att göra detsamma. 

Med ett stort företag som DSS i ryggen finns större potential och utrymme för utveckling på flera fronter. Det öppnar upp möjligheter att anställa, att investera i produktutveckling, att jobba mer aktivt med marknadsföring och att alltid våga ta nästa steg.  

Torgeir Høien avslutar: 

– Det är klart att det finns en ekonomisk aspekt av det vi gör. Men min familjs största drivkraft är viljan att ge fler barn möjligheten att få en tidig dyslexidiagnos och därigenom få den hjälp de behöver. Att få rätt verktyg för att underlätta lässvårigheter är grunden för att nå framgång i livet. Tillsammans med DSS vill vi ge fler barn en bättre vardag. 

Vill du veta mer?

Besök logometrica.se för att lära dig mer om Logos och Logometrica.

Läs fler nyheter